Main menu

Βελονισμός και Αρθρίτιδα

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Σχετίζεται με πόνους και φλεγμονές στις αρθρώσεις και την κίνηση των μελών του σώματος. Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικά είδη αρθρίτιδας, αλλά οι πιο κοινές μορφές της είναι ηοστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Συμπτώματα αρθρίτιδας

  • Πόνοι στις αρθρώσεις 
  • Οι προσβεβλημένες αρθρώσεις πρήζονται, κοκκινίζουν με μια ταυτόχρονη αίσθηση θερμότητας
  • Κούραση 
  • Πυρετός
  • Ατονία και δυσκαμψία διάφορων μελών του σώματος
  • Άγχος και νεύρα 
  • Απώλεια όρεξης για φαγητό 
  • Απώλεια βάρους

Αίτια εμφάνισης αρθρίτιδας

 Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που εμφανίζεται ανάλογα με το είδος της αρθρίτιδας αλλά οι πιο συχνές αιτίες είναι οι παρακάτω:

  • προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα
  • διαταραχίες του μεταβολισμού 
  • κληρονομικοί παράγοντες
  • τραυματισμοί - χτυπήματα 
  • ιώσεις ή βακτηριακές μολύνσεις 
  • άγχος
  • έλλειψη θρεπτικών στοιχείων
  • ορμονική διαταραχή 
  • παραπανίσιο βάρος 

Διαδικασία βελονισμού

Ο βελονισμός είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης της αρθρίτιδας. Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί συμπληρωματικά με άλλες θεραπείες, είτε συμβατικές, είτε εναλλακτικές, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και μεμονωμένα, ως εναλλακτική θεραπεία.

Στην πρώτη επίσκεψη για βελονισμό θα ζητήθει από τον ασθενή το αναλυτικό ιατρικό του ιστορικό και τον τρόπο ζωής του όπως διατροφή,άσκηση και όποιες άλλες δραστηριότητες μπορεί να επηρρεάζουν την αρθρίτιδα. 

Ο βελονισμός περιλαμβάνει την τοποθέτηση πολύ λεπτών βελονών στο σώμα και το πρόσωπο. Αυτές τοποθετούνται σε σημεία πίεσης που αφορούν συγκεκριμένα σημεία πάνω και μέσα στο ανθρώπινο σώμα.. 

Τυπικά 10 με 20 βελόνες χρησιμοποιούνται αν και ο αριθμός τους μπορεί να διαφέρει. Το άτομο νιώθει μόνο μια ελαφριά ενόχληση από το τσίμπημα τους. Μόλις τοποθετηθούν, είτε περιστρέφονται χειροκίνητα, είτε εφαρμόζεται πάνω τους μικρής έντασης ρεύμα. 

Συνήθως μια συνεδρία διαρκεί από 20 εώς 30 λεπτά για καλύτερα αποτελέσματα. 

Ο αποτελεσματικός βελονισμός για την αρθρίτιδα περιλαμβάνει σειρά θεραπειών σε μια περίοδο τριών έως και έξι εβδομάδων, συνήθως 2 φορές την εβδομάδα.

Βελονισμός για την αντιμετώπιση του πόνου στην μέση (οσφυαλγία)

Συχνές αιτίες πόνου στη μέση
Ηλικία: Καθώς μεγαλώνουμε οι σύνδεσμοι σκληραίνουν και οι σπόνδυλοι γίνονται πιο δύσκαμπτοι. Αυτές οι αλλαγές στην σπονδυλική στήλη μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές ή και μετατοπίσεις δημιουργώντας πίεση στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και συμπτώματα όπως πόνο, ατονία ή αδυναμία. Οι δίσκοι των σπονδύλων χάνουν την φυσική τους ελαστικότητα και λειτουργία. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε κήλη του δίσκου πιέζοντας έτσι κάποιο νεύρο και προκαλώντας πόνο που μεταφέρεται σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Για παράδειγμα μια κήλη δίσκου θα μπορούσε να πιέσει κάποιο νεύρο στο κάτω μέρος της μέσης και να μεταφέρει τον πόνο στο πόδι (ισχιαλγία)
Καθημερινότητα: Το άγχος και οι συναισθηματικές εντάσεις προκαλούν σύσπαση των μυών με αποτέλεσμα πόνο και δυσκαμψία. Μια και η μέση συγκρατεί όλο το βάρος του σώματος, εκεί καταλαβαίνουμε το τελικό αποτέλεσμα: δύσκαμπτοι μυς και επώδυνες κινήσεις. Κακή στάση σώματος, ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή λάθος τρόπος να καθόμαστε μπορεί να προκαλέσει πόνους στην μέση. Οι πόνοι χαμηλά στην μέση συχνά συσχετίζονται με καθηστική ζωή, απουσία σωματικής άσκησης, σήκωμα βάρους ή βεβιασμένη κίνηση, σκύψιμο ή στραμπούλιγμα ή παρατεταμένη στάση του σώματος. Παραδείγματος χάριν εάν δεν χρησιμοποιήσετε σωστές τεχνικές ανύψωσης βάρους όταν σηκώνετε μια κούτα με βιβλία μπορεί να προκαλέσετε σοβαρή βλάβη στην μέση σας. Ακόμα και οι φυσιολογικές δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσουν μυικές κακώσεις οπότε και πόνο στην μέση.
Τραυματισμοί και ατυχήματα: Υπάρχει η πιθανότητα να τραυματιστεί κάποιος σπόνδυλος από μία πτώση ή ένα ατύχημα. Σε περίπτωση οστεοπόρωσης, μία κατάσταη στην οποία η οστική μάζα των οστών λιγοστεύει, είστε ακόμη πιο επιρρεπής σε κάποιο σπάσιμο (κάταγμα). Υπάρχει και το ενδεχόμενο τραυματισμού από την ενασχόληση με κάποιο άθλημα όπως πόνος από υπερβολικά έντονο τάνκλιν στο ποδόσφαιρο. Αυτές είναι απρόσμενες και ξαφνικές αιτίες δημιουργίας πόνων στην μέση που κατά πάσα πιθανότητα χρειάζονται και άμεση ιατρική φροντίδα.
Παχυσαρκία: Τα παραπανίσια κιλά δημιουργούν πίεση και στρές στην μέση, ειδικότερα στο κάτω μέρος της. Επιπροσθέτως επιδεινώνονται άλλες παθήσεις όπως η οστεοπόρωση, οστεοαθροίτιδα, ρευματοειδής αθροίτιδα, κήλη σπονδύλου, στένωση σπινδύλου και μετατόπιση σπονδύλου.

Πόνοι στην μέση εμφανίζονται με δύο μορφές: τον οξύ και τον χρόνιο πόνο.
Ο οξύς προέρχεται κυρίως από τραυματισμό όπως τράβηγμα ή στραμπούλιγμα γλουτιαίου μυός, από λανθασμένη στάση ανύψωσης κάποιου βάρους και μπορεί να συνεχιστεί για μήνες ή και χρόνια . Προκύπτει λοιπόν από οξύ τραυματισμό, λάθος στάση σώματος ή εσωτερικές οργανικές διαταραχές. Σε περιπτώσεις τραυματισμού ο βελονισμός για πόνους στην μέση επιδρά ακόμη πιο ευεργετικά εάν εφαρμοστεί άμεσα εντός 24ώρου από το ατύχημα. Ο βελονισμός στην μέση λόγω ατυχήματος επικεντρώνεται στην απελευθέρωση της έντασης, βοηθώντας στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής και τελικά αυξάνοντας την ροή αίματος στην πληγωμένη περιοχή. Φυτικά σκευάσματα μπορούν να βοηθούν στην επούλωση της φλεγμονής και τον πόνο. Άμεση θεραπεία συνήθως παρέχει απευθείας ένα βαθμό ανακούφισης. Χρόνιοι πόνοι στην μέση σηματοδοτούν είτε χρόνια μυϊκή αδυναμία είτε ανισσοροπίες ή εσωτερικές οργανικές διαταραχές. Οι χρόνιες περιπτώσεις πόνων στην μέση απαιτούν μεγαλύτερη διάρκεια και έκταση θεραπειών από τις οξείες.

Διαδικασία βελονισμού
Όπως σε μια συνηθισμένη επίσκεψη στον γιατρό, ο βελονιστής θα ζητήσει από τον ασθενή το αναλυτικό ιατρικό του ιστορικό, στοιχεία για την προέλευση του πόνου και τον τρόπο ζωής του όπως διατροφή, άσκηση και όποιες άλλες φυσικές δραστηριότητες που μπορεί να επιρρεάζουν τον πόνο. Στην συνέχεια ακολουθεί φυσική εξέταση. Ο βελονιστής μπορεί να εξακριβώσει την δυσκολία του περιστατικού και να ξεκινήσει την θεραπεία.
Ο βελονισμός περιλαμβάνει την τοποθέτηση πολύ λεπτών βελονών στο σώμα και το πρόσωπο. Τυπικά χρησιμοποιούνται 10 με 20 βελόνες. Το άτομο νιώθει μόνο ένα ανεπαίσθητο τσίμπημα κατά την τοποθέτηση. Αφού η βελόνα έχει τοποθετηθεί, ο ασθενής δεν νιώθει κανέναν απολύτως πόνο. Συνήθως μια συνεδρία διαρκεί από 20 εώς 30 λεπτά. Οι βελόνες τοποθετούνται όχι μόνο κοντά στα σημεία του πόνου αλλά ακόμη και σε άλλα σημεία του σώματος που σχετίζονται με την συνολική βελτίωση της υγείας.
Πλεονεκτήματα
Είναι απολύτως ασφαλής και στερείται παρενεργειών
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με φαρμακευτικές και μη-φαρμακευτιοκές θεραπείες
Συνδυάζεται με ομοιοπαθητική και βιοενεργειακά σκευάσματα
Δεν βελτιώνεται μόνο ο πόνος στην μέση, αλλά συνολικά (ολιστικά) η υγεία
Μερική ανακούφιση αναμένεται απευθείας ακόμη και με την πρώτη συνεδρία.
Ο βελονισμός είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός σε συνδυασμό με άλλες εναλλακτικές θεραπείες
Οι συχνές επισκέψεις επιτρέπουν συνεχή παρακολούθηση της θεραπείας και τροποποίησής της για ναταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες των ασθενών.

Βιογραφικό

  • Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1970.
  • Σπούδασα στο Ιάσιο της Ρουμανίας 1987-1995.
  • Το 1996 έγινε η αναγνώριση από το ΔΙΚΑΤΣΑ.
  • Το 1998-1999 υπήρξα ως αγροτικός ιατρός στο άγονο περιφ. ιατρείο Φίλιας Μυτιλήνη.
  • Από το 1999-2005 υπήρξα ειδικευόμενος ιατρός στην ορθοπεδική στο Βενιζέλειο νοσοκομείο και στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου από όπου υπήρξα και υπεύθυνος του ιατρείου οστεοπόρωσης.
  • Το 2003 παρακολούθησα και υπήρξα ενεργό μέλος των εργασιών στα μεταβολικά νοσήματα των οστών - οστεοπόρωση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ArkansasUniversityHospital).
  • Το 2006 λαμβάνω τον τίτλο επίσημα του επιστημονικού συνεργάτη στην Α ορθοπεδική Βενιζελείου από όπου ιδρύω το ιατρείο οστεοπόρωσης και χρίζομαι ως επιστημονικά υπεύθυνος αυτού με σκοπό την διεκπεραίωση επιδημιολογικών μελετών ως και το 2010.
  • Από το 2008 - 2010 επίσημος ομιλητής σε θέματα οστεοπόρωσης στο δήμο Ηρακλείου.
  • Το 2009 - 2011 κύριος ομιλητής προσκεκλημένος από την εταιρία μεταβολισμού των οστών και από το Ελληνικό ίδρυμα οστεοπόρωσης.
  • Το 2008 επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής από τον Ελληνικό σύλλογο οστεοπορωτικών ασθενών στην Ανδρόγεω με θέμα την οστεοπόρωση.
  • Ενεργό μέλος από το 2003 στο Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης.
  • Ενεργό μέλος της εταιρίας μεταβολισμού των οστών.
  • Ετήσια συμμετοχή σε 37 παγκόσμια και 87 πανευρωπαϊκά συνέδρια από το 2003 έως και τώρα με θέμα τις εξελίξεις στην οστεοπόρωση.
  • Από το 2007 ιδιωτικό ιατρείο - υπεύθυνος τμήματος οστεοπόρωσης στο διαγνωστικό κέντρο Κνωσός (Λεωφ. Κνωσού 174 Ηράκλειο).

Facebook