Main menu

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον βελονισμό

 • Η τοποθέτηση των βελονών προκαλεί πόνο?

Οι βελόνες είναι ειδικά κατασκευασμένες για αυτόν τον σκοπό και είναι πολύ λεπτές, όσο το πάχος μίας τρίχας και εύκαμπτες ώστε να μην σπάνε. Είναι μίας χρήσης και μετά πετιούνται. Η τοποθέτησή τους είναι ανώδυνη γιατί είναι λεπτές και εύκαμπτες.

 • Πόσο διαρκεί η συνεδρία?

  Οι βελόνες παραμένουν στα ειδικά σημεία μόνο 15 με 25 λεπτά. Μετά αφαιρούνται. Η συνεδρία συνολικά διαρκεί περίπου 30 λεπτά στις πρώτες επισκέψεις, οι επόμενες λιγότερο, περίπου 20-30 λεπτά.

 • Μετά την συνεδρία τι πρέπει να κάνω?

Μετά την συνεδρία μπορείτε να συνεχίσετε την ζωή σας κανονικά. Δεν είναι ανάγκη να κάνετε καμία προσαρμογή ή αλλαγή.

 • Σε πόσες συνεδρίες θα δω να μειώνονται τα συμπτώματα?

 Για μία πλήρη αγωγή απαιτούνται 8-12 συνεδρίες (για την διακοπή του καπνίσματος συνήθως 1, σπανιότερα 2 ή 3). Η βελτίωση απαιτεί 4-6 συνεδρίες, αλλά σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί περισσότερη υπομονή. Όμως, το αποτέλεσμα διαρκεί μήνες έως χρόνια,πράγμα που δείχνει ότι ο βελονισμός θεραπεύει και όχι ότι απλώς λειτουργεί ως παυσίπονο.

 • Πρέπει να σταματήσω τα φάρμακα που παίρνω?

  Κατά την διάρκεια της αγωγής δεν είναι αναγκαίο να διακόπτεται η λήψη φαρμακευτικών ή ομοιοπαθητικών σκευασμάτων ή συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτά δεν μειώνουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

 • Πόσο κοστίζει ο βελονισμός?

  Κόστος: 30 ευρώ ( για περισσότερες επισκέψεις το κόστος έχει ως εξής: )

  Επισκέψεις

  Κόστος συνολικά

  Κόστος ανά επίσκεψη

  1

  30

  30

  4

  100

  25

  8

  160

  20

  12

  200

  17

   

Βελονισμός για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Συμπτώματα του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα;

Γενικά τα συμπτώματα ξεκινούν σταδιακά έτσι το άτομο νιώθει γαργαλητό, κάψιμο και φαγούρα στην παλάμη του χεριού και τα δάχτυλα, ειδικότερα τον αντίχειρα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς νιώθουν πρησμένα τα δάχτυλα χωρίς να είναι ευδιάκριτο το πρήξιμο.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν σε κάποιο από τα χέρια ή και στα δύο χέρια ταυτόχρονα ιδιαίτερα στην διάρκεια της νύχτας μια και η πλειονότητα των ατόμων κοιμούνται με λυγισμένους καρπούς. Το άτομο μπορεί να νιώσει την ανάγκη να τινάξει το χέρι του

Καθώς τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα, το άτομο αντιλαμβάνεται συμπτώματα και στην διάρκεια της ημέρας. 

Σε χρόνιες περιπτώσεις υπάρχει η πιθανότητα φθοράς στους μυς της βάσης του αντίχειρα, ενώ υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις που το άτομο δεν μπορεί να ξεχωρίσει την ζέστη από το κρύο με την αφή

Αιτίες εμφάνισης συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα 

Το σύνδρομο αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων που αυξάνουν τηνπίεση όχι μόνο του νεύρου αλλά και των τενοντών. Μπορεί να προέλθει επίσης από κάποιο τραυματισμό στον καρπό που προκαλεί πρήξιμο όπως διάστρεμμα ή κάταγμα. Η ρευματοειδής αθροίτιδα, η επαναλαμβανόμενη χρήση εργαλείων που δονούνται, η δημιουργία κάποιας κύστης και κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης η κατακράτηση υγρών. Μερικές φορές ο λόγος εμφάνισης του δεν εξακριβώνεται. Δεν έχει αποδειχθεί ακόμη εάν οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις καρπού και χεριών στην δουλειά μπορούν να το προκαλέσουν.Όμως οι συνεχόμενες κινήσεις που εκτελούνται στην βάση μιας καθημερινής κίνησης μπορεί να καταλήξει σεπαθήσεις όπως η τεντονίτιδα. 

Βελονισμός και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί συμπληρωματικά με άλλες θεραπείες, είτε συμβατικές, είτε εναλακτικές, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και μεμονωμένα, ως εναλλακτική θεραπεία. 

Στην πρώτη επίσκεψη για βελονισμό θα ζητήθει από τον ασθενή το αναλυτικό ιατρικό του ιστορικό και τον τρόπο ζωής του όπως διατροφή,άσκηση και όποιες άλλες δραστηριότητες που μπορεί να το επιρρεάζουν. 

Ο βελονισμός περιλαμβάνει την τοποθέτηση πολύ λεπτών βελονών στο σώμα και το πρόσωπο. Στην περίπτωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα οι βελόνες τοποθετούνται στα χέρια, στις παλάμες, στους καρπούς, τους αντίχειρες αλλά και σε άλλα μέρη του σώματος όπως τον λαιμό, τα πόδια και το πάνω μέρος της πλάτης. Τυπικά 10 με 20 βελόνες χρησιμοποιούνται αν και ο αριθμός τους μπορεί να διαφέρει. Το άτομο νιώθει μόνο μια ελαφριά ενόχληση από το τσίμπημα τους. Μόλις τοποθετηθούν είτε περιστρέφονται χειροκίνητα είτε εφαρμόζεται πάνω τους μικρής έντασης ρεύμα. 

Συνήθως μια συνεδρία διαρκεί από 20 εώς 30 λεπτά για καλύτερα αποτελέσματα.Ο αποτελεσματικός βελονισμός περιλαμβάνει σειρά θεραπειών σε μια περίοδο τριών έως και έξι εβδομάδων, συνήθως 2 φορές την εβδομάδα.

Πλεονεκτήματα βελονισμού για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα 

 • Εξισσορόπηση των χημικών ανισσορροπιών του σώματος 
 • Απουσία επιβλαβών και επικίνδυνων παρανεργειών όπως και επιπλοκών όπως στην περίπτωση εγχείρησης 
 • Εμφανή και σημαντικά ωφέλη με μεγάλη διάρκεια 
 • Η μη χρήση φαρμάκων οδηγεί πολλούς στον βελονισμό. 
 • Αποτελέσματα ακόμη και σε περιπτώσεις που όλα τα άλλα απέτυχαν. 
 • Οι ασθενείς παρατηρούν ουσιαστική διαφορά με τακτικές θεραπείες. 
 • Μερική ανακούφιση αναμένεται απευθείας ακόμη και με την πρώτη συνεδρία. 
 • Είναι γενικά αναίμακτη και ανώδυνη. 
 • Δεν είναι συγκεκριμένος αλλά προσαρμόσιμος στην περίπτωση.

Βελονισμός και Οστεοαρθρίτιδα του Γονάτου

Αν ρωτήσεις τον μέσο ιατρό την εξής απλή ερώτηση: «για την οστεοαρθρίτιδα του γονάτου ποια μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική; Ο βελονισμός ή η αρθροσκόπηση;» σίγουρα θα σου απαντήσει με απόλυτη βεβαιότητα ότι η παρεμβατική αρθροσκόπηση είναι η πιο «επιστημονική» μέθοδος που θα σου εξασφαλίσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Μέχρι πρόσφατα ακόμα και οι πιο ανοικτόμυαλοι ιατροί θα σου πρότειναν την αρθροσκόπηση. Αλλά, πρόσφατα δημοσιεύθηκαν δύο πολύ σημαντικές μελέτες που αποδεικνύουν περίτρανα ακριβώς το αντίθετο!

Αντίθετα με την αρθροσκόπηση, ο βελονισμός κατάφερε να αποδείξει κάτι εξωφρενικό: ότι εφαρμόζοντας βελόνες στο γόνατο και σε φαινομενικά άσχετες περιοχές στο σώμα ο πόνος υποχωρεί σημαντικά και το αποτέλεσμα παραμένει για σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος της εφαρμογής του.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Annals of Internal Medicine και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.

Ο Βελονισμός στην πράξη

Τοποθετούνται πάνω στο σώμα και στο αυτί σε ειδικά επιλεγμένα σημεία 5-20 βελόνες.

Τα σημεία είναι ειδικά και διαφορετικά για κάθε πάθηση ή κατάσταση.

Οι βελόνες είναι ειδικά κατασκευασμένες για αυτόν τον σκοπό και είναι πολύ λεπτές, όσο το πάχος μίας τρίχας και εύκαμπτες ώστε να μην σπάνε.

Οι βελόνες είναι πάντα μίας χρήσεως και μετά την χρήση τους πετιούνται.

Οι βελόνες βρίσκονται σε ειδική συσκευασία ώστε κατά την χρήση τους να μην τις ακουμπάει ο ιατρός.

Η τοποθέτησή τους δεν προκαλεί πόνο.

Οι βελόνες παραμένουν στα ειδικά σημεία μόνο 15 με 45 λεπτά. Μετά αφαιρούνται.

Μετά τον βελονισμό ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές του κανονικά.

Για μία πλήρη αγωγή απαιτούνται 8-12 συνεδρίες (για την διακοπή του καπνίσματος συνήθως 1, σπανιότερα 2 ή 3).

Κατά την διάρκεια της αγωγής δεν είναι αναγκαίο να διακόπτεται η λήψη φαρμακευτικών ή ομοιοπαθητικών σκευασμάτων ή συμπληρωμάτων διατροφής. Αυτά δεν μειώνουν το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Η βελτίωση απαιτεί 4-6 συνεδρίες, σπανιότερα μπορεί να χρειαστεί περισσότερη υπομονή.

Το αποτέλεσμα διακρεί μήνες έως χρόνια, πράγμα που δείχνει ότι ο βελονισμός θεραπεύει και όχι ότι απλώς λειτουργεί ως παυσίπονο.

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μία αρχαία θεραπευτική μέθοδος που βασίζεται στην τοποθέτηση ιδιαίτερα λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα που ονομάζονται σημεία βελονισμού . Η ιστορία του βελονισμού , όπως και της βοτανοθεραπευτικής, χάνεται στις απαρχές της ιστορίας του ανθρώπου, αν και τα πρώτα συγγράμματα που τον αναφέρουν χρονολογούνται από περίπου το 2500 π.Χ.

Αποτελεσματικότητα

Σύγχρονες ιατρικές μελέτες που έχουν πρόσφατα ολοκληρωθεί επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε πολλές παθήσεις, ενώ ο κατάλογός τους συνέχεια διευρύνεται, όσο η έρευνα προχωράει. Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι μελέτες συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τον βελονισμό ως ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και οικονομικό σύστημα θεραπείας .

Ασφάλεια

Ο βελονισμός στερείται παρενεργειών και θεωρείται εξαιρετικά ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από ιατρούς εκπαιδευμένους που τηρούν τους ορθούς κανόνες εξάσκησής του. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι μίας χρήσης και πριν την τοποθέτησή τους το σημείο βελονισμού καθαρίζεται με ένα αντισηπτικό διάλυμα . Πολλές μελέτες σε χιλιάδες ασθενείς έχουν επιβεβαιώσει την ασφάλειά του όταν εφαρμόζεται σωστά.

Ο βελονισμός στα πλαίσια της Ολιστικής Ιατρικής

Όπως όλες οι θεραπευτικές προσεγγίσεις, έτσι και ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παραπάνω από έναν τρόπους . Ο βελονισμός στα πλαίσια της Ολιστικής Ιατρικής συνδυάζει την φιλοσοφία της Ολιστικής Ιατρικής και την θεραπευτική τέχνη του Βελονισμού. Εξασκώντας τον βελονισμό στα πλαίσια της Ολιστικής Ιατρικής ο ιατρός επιλέγει τα βελονιστικά σημεία που πραγματικά υπάρχει το πρόβλημα και όχι μόνο τοπικά, ώστε να προσφέρει παροδική ανακούφιση. Ο σκοπός του βελονισμού στα πλαίσια της Ολιστικής Ιατρικής είναι η θεραπεία. Φυσικά, ο βελονισμός δεν μπορεί να προταθεί ως μονοθεραπεία. Στις πειρσσότερες περιπτώσεις πρέπει να συνδυαστεί με τις υπόλοιπες κατάλληλες θεραπευτικές για μεγιστοποίηση του όφελους του ασθενή.

Σε ποιες περιπτώσεις βοηθάει ο βελονισμός

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συντάξει έναν κατάλογο με παθήσεις που αντιμετωπίζονται από τον βελονισμό με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Μυοσκελετικά Επώδυνα Σύνδρομα

Αυχενικό Σύνδρομο

Σύνδρομο Βραχιόνιου Πλέγματος

Οσφυαλφία

Ισχιαλγία

Αυχεναλγία

Θωρακαλγία

Αρθρίτιδες και Περιαρθρίτιδες γόνατος, ώμου, ποδοκνημικής, ισχίου, αγκώνα, αρθρώσεων χεριών και ποδιών

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα

Μυαλγίες

Facebook